Amigurumi Bebek

Bütün dünyada ve ülkemizde de artık yeni bir oyuncak hobisi var: Amigurumi!

Adını sıkca işittiğimiz ve acaba nedir dedediğimiz amigurumi kısaca el örgüsü oyuncak anlamına gelir.
Kelime kökeni Japon bir kelime olup Ami "tığ veya şiş ile yapılmış" ve nuigurumi "içi doldurulmuş oyuncak" kelimelerinden türemiştir. Örgü ören herkesin gayet iyi bildiği sık iğne tekniğinin oyuncağa uyarlanmış halidir. Yine uzak diyarlardan, Japonya'dan ithal bu hobinin adı da haliyle Japonca...

Örgü ipleri ile tavşan, ayıcık gibi figürler örmek anlamına da geliyor.Yapımı oldukça kolay olup, tığ ile uğraşanların bildiğinin söylendiği sık iğne metodu ile yapılmaktadır.

Bu örgü oyuncak işine girdiğiniz zaman öncelikle hangi modelleri yapacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Örneklere baktıkça zamanla eliniz alışır ve deneyim kazanırsınız. Artık sadece amigurumi hayvanları geçip bir sürü farklı figür de yaratılabilirsiniz.Ayrıca baykuşlar, ayıcıklar, maymunlar, civciler, sevimli küçük bebekler, meyveler gibi hemen hemen her şeyin amigurumi oyuncağını tasarlamak veya yapılmış tariflerini bulmak mümkündür.Amiguruminizi bitirme şekliniz oyuncağınızın güzel görünmesi açısından çok önemli.
Aslında etrafınızda popüler ne kadar çizgi film karakteri varsa mutlaka bir örgü oyuncağı yapılmıştır desek yanlış olmaz.
Çılgın hırsızlar, Sevimli Canavarlar, Angry Birds en çok uygulanan örnekleridir. Amigurumi ile çok güzel Ev Aksesuarları örebilir ve evinizde kullanabileceğiniz bir çok el işi yapabilirsiniz.

Sizler için gerekli malzemelerin listesini hazırladık.

Gerekli Malzemeler

1. Örgü İplikleri

Çalışmalarınızda kalın iplik ve yumuşak iplik kullanmanızı tavsiye ederiz. Tüm örgü çalışmalarında olduğu gibi kullanacağınız ipliğin kalitesi de çok önem taşıyor. Kaliteli bir örgü ipi ile hem daha rahat ve hem de daha keyifli bir örgü deneyimi yaşayacaksınız. Ayrıca yapmış olduğunuz çalışmanızın görünümü daha etkileyici olacak. Çocuğunuza örgü oyuncak yapmaya başlayacaksanız, yün ve pamuk gibi doğal malzemelerden yapılan iplikleri tercih etmenizi öneriyoruz. Zevkinize göre belirleyeceğiniz kalite, renk ve numarada örgü iplikleriniz ile siz de bu maceraya katılabilirsiniz.
Öreceğiniz oyuncağınızın amacı ne olursa olsun, ipinin her zaman yumuşak bir dokuya sahip olması doğru bir seçim olabilir.Ancak sadece bir dekorasyon olarak durmasını planlıyorsanız ipin türü konusunda endişelenmemelisiniz. Örmeye başladığınızda sizde bir süre sonra kendinize, yaptığınız eşya ve oyuncaklara en uygun ipi rahatlıkla belirleyebilirsiniz.

Eğer çocuğunuza ördüğünüz bir oyuncak ise içine dolduracağınız elyafın anti bakteriyel olmasını özen göstermelisiniz. Elyaf: Örme işini tamamladıktan sonra eserinizin düzgün bir şekilde görünmesi ve durması için aldığınız elyaf ile mutlaka içini düzgün bir şekilde dikkatlice doldurmalısınız.

2. amigurumi bebek
Mutlaka seçtiğiniz örgü ipliğine önerilen numara ve ebatta bir tığ kullanmaya özen gösteriniz. Bir amigurumi oyuncak çalışma sürecinde sürekli aynı numara tığ ve ipliği kullanmak, çalışmanızı daha rahat bir şekilde tamamlamanızı sağlar.

3. Dolgu Malzemeleri
Ördüğünüz parçayı doldurmadığınız sürece çalışmanız tamamlanmış olmayacaktır. Size dolgu malzemesi olarak anti bakteriyel silikon elyafı tavsiye ediyoruz.
Yardımcı ve Dekoratif Malzemeler

4. İğne
Çalışmanızda kullanacağınız iğnelerin, orta boy düz uçlu veya büyük boy düz uçlu ve mutlaka yün iğnesi olmasına dikkat ediniz. Çalışmanızı tamamladıktan sonra amiguriminin yüz kısmnıa kaş, göz, burun ve benzeri işlemeler için de nakış iğnesi tercih edebilirsiniz.

5. Plastik Gözler
Ortaya çıkan amigurimi oyuncağına en uygun parçaları seçmek (kaş, göz, burun vb.) çalışmanızın orijinalliğini arttırır. Size önerimiz, ayıcık, köpek, tavşan veya diğer sevimli hayvan oyuncaklar için siyah, düz ve yuvarlak boncuklar kullanmanızdır. Yapıştırıcı yardımıyla ve iğne ile dikerek kolayca uygulayabilirsiniz.
Ülkemizde bir çok sitede satılan amigurumi malzemeleri fiyat olarak çok yüksek seviyede. Size tavsiyemiz aliexpress'den gerekli malzemeleri edinmeniz.

6. Keçe Plaka
Daha natural bir çalışma için, plastik boncuk gözler yerine keçe kullanımını da tercih edebilirsiniz. Göz, ağız, burun gibi parçaları oluşturmak veya süslemek için en sağlıklı yöntem keçedir.

7. Nakış İpliği
Keçe kullanımının yanı sıra sevimli bir ağız, hokka bir burun için nakış ipliği ve iğne en büyük yardımcınız olmaya aday!

8. Diğer Süsleme Malzemeleri

Amigurumi bir hobidir, yaratıcılığınız ölçüsünde istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Bizim size önerimiz en doğal ve sağlıklı malzemeleri kullanmanız yönünde.
Evet başlangıçta örgü örmek biraz zor gelebilir fakat alıştığınızda çok güzel ve zevkli bir iştir.Biraz sabırlı olmanız ve vakit ayırmanız yeterlidir. Örgü oyuncak yapmak zor ya da sıkıcı bir iş değildir. Aksine size arkadaş olacak bir bebek veya oyuncak yapmak eğlenceli bir iştir.Amigurumi eğer örgü ile uğraşmayı seviyorsanız veya örgüye yatkınlığınız varsa çok eğlenceli bir hobidir.Yaptığınız amigurumilerin resimlerini Twitter , Facebook ve instagram gibi sosyal iletişim ağları ile paylaşarak reklamınızı yapabilirsiniz. Bu sayede yaptığınız oyuncaklardan ek gelir elde edebilirsiniz.

Henüz vakit varken dükkan dükkan dolaşıp, sevdiklerinize hediye aramak yerine, bu yıl bir değişiklik yapıp herkese kişiye özel, ellerinizle yaptığınız birer amigurumi hediye etmeye ne dersiniz? Bebeğinizin güvenle oynayabileceği,uyku arkadaşı olarak da kullanabileceğiniz tüm dünyada önerilen sağlıklı organik oyuncak tercihi olarak kullabilirsiniz.

Amigurumiye yeni başlıyorsanız veya başlamayı düşünüyorsanız bu saydıklarımız sizi korkutmasın! İlk aşamada yalnızca iplik ve uygun bir yün tığı sizin için yeterli olacaktır. Örgü teknikleri öğrendikten sonra, kullanacağınız aksesuarları istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz…

Amigurumi veya örgü oyuncak tekniği ülkemizde bayadır biliniyor lakin insanların günlük ihtiyaçlarını karşılayan tığ işleri gibi yaygın olmadığı için pek geliştiği söylenemez Sizler için sitemizde amigurumi yapımı ve diğer el işi örgüler ile ilgili paylaşımlarda bulunuyoruz. Sizler de el işine meraklıysanız sitemizi ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Şimdiden hepinize kolay gelsin. Hepinizin ellerinize sağlık!